Blog

Enerverende Wijnstudiereis naar Somontano, Costers del Segre, Penedès en Priorat

  • Claudia van Dongen -
  • 04/06/2019  |  Comments (0)

Van 22 t/m 29 mei 2019 ben ik met een groep wijnprofessionals en liefhebbers op wijnstudiereis naar NO Spanje geweest. Weg van de kust kom je in een soort van Walhalla van bergachtig landschap, bush, adembenemende wijngaarden en authentieke Spaanse dorpjes.
De reis startte in Alquézar, het prachtig gelegen dorpje aan de Sierra de Guara dat rondom het oude kasteel van Jalaf Ibn Rasis gebouwd is en een mooie uitvalsbasis is om Somontano te bezoeken. Somontano bestaat uit spectaculaire landschappen met kliffen en ravijnen rond de rivier de Vero, waar kleine middeleeuwse dorpen, gebouwd van steen, zijn verscholen aan de voet van de Pyreneeën. Door deze unieke de ligging tussen de bergen en de Middellandse zee blijft het hier aangenaam koel en krijgen de druiven een frisse, fruitige smaak. Die frisheid is kenmerkend voor het gebied.
Somontano is een kleinschalig gebied (4.500 hectare wijngaarden, Rioja bedraagt 68.000) met extreme contrasten. Zo zijn de winters er hard en de zomers intens maar kort. Het is een golvend landschap, bestaande uit kleine kavels, op verschillende hoogtes en daardoor verschillende bodems met elk hun eigen microklimaat. We bezoeken de eerste dag de 2 beroemde wineries uit deze regio: Enate en Viñas del Vero. 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Like Wijnadviesbureau Claudia van Dongen

Quicklinks

Facebook

Nieuwsbrief