De wijncursus bestaat uit 5 avonden en is bedoeld voor diegenen die meer willen gaan genieten van wijn en zich zekerder willen voelen bij de aankoop van wijn. Tijdens de cursus zal men ontdekken dat wijn meer is dan alleen lekker of niet-lekker.
Het studieprogramma van de cursus Wijnbrevet is verdeeld over 10 lesavonden van 3 uur en omvat onder meer de achtergrond van wijn (factoren die van invloed zijn op de kwaliteit, de smaak en de prijs van de wijn), vinificatieprocessen, de belangrijkste druivenrassen, wijngebieden en wijnlanden, wijnbehandeling en wijn-spijs. Per wijnland wordt besproken: de geografische ligging, klimatologische omstandigheden, bodemgesteldheid, structuur van de wijnbouw, gebruikte druivenrassen, wijnwetten, belangrijkste producenten en opvallende trends.
Heb je altijd beter willen proeven ? Proeven als een Pro? Dan is dit je kans !! Cees van Casteren heeft een geweldig nieuw boek geschreven over wijnproeven en ook een nieuwe proefmethode ontwikkeld. De KARAAT-methode.
Italië kent als wijnland twintig regio's die zich enorm van elkaar onderscheiden. In 3 avonden reizen we van noord naar zuid door de regio's en al proevend leert u veel achtergrond over dit bijzondere wijnland, de verrassende wijnen, de gebruikte druivenrassen, de tradities, de trends en natuurlijk meer over de gepassioneerde en eigenzinnige wijnboeren.
Onder het genot van een apéritiefwijn zal er eerst een algemene uitleg volgen over wijn-kaascombinaties. Daarna gaan we in de praktijk aan de slag met een diversiteit aan kazen en wijnen. U kunt dan zelf ontdekken hoe verrassend óf hoe fout bepaalde combinaties zijn. Een erg leerzame en leuke avond!!!
Op de proeftafel worden met name de kleinere tophuizen met bijzondere Cuvées gepresenteerd. Champagnes die hun prijs meer dan waar maken en die het verdienen om hun eigenaren in deze tijd te steunen!
Hoe goed zijn Nederlandse wijnen anno 2021? Wat maakt de keuze tussen aanplant van PiWi's of klassieke druivenrassen? Biedt klimaatverandering mogelijkheden om de NL wijn internationaal te profileren?
We starten met een gepast Port-apéritief, waarna er eerst een uitleg en presentatie over Port en overige beroemde versterkte wijnen volgt en we vervolgens een mooie proeverij houden van de verschillende Portsoorten en bijzondere andere versterkte wijnen. We gaan tevens in op de gastronomische toepasbaarheid van deze wijnen.
Barbara Verbeek RV neemt ons mee in de geschiedenis van het wijnglas. Ervaar welke invloed het ontwerp van een wijnglas heeft op de smaak van de wijn en kom te weten in welk glas de wijn het beste tot zijn recht komt. Centraal staat een kwalitatief hoogstaande proeverij met wijnen van verschillende druivensoorten, verschillende herkomsten en verschillende vinificatie- en rijpingsmethoden. Zeer interessant en leerzaam! Barbara Verbeek behoort tot de actiefste wijnvrouwen van Nederland. Ooit begonnen met de wijnbar aan zee, maar ook initiatiefneemster van Het wijntheater én ambassadrice voor Royal Leerdam. Sinds drie jaar reist Barbara ook over de wereld met het team van Royal Leerdam, om iedereen te laten zien dat de vorm van het glas een enorme invloed heeft op de smaak van de wijn. Dit gebeurd d.m.v. glasproeverijen.
Spanje is minimaal net zo divers en interessant als Italië. Met name de nieuwe generatie wijnmakers werkt en denkt anders dan voorheen en maakt wijnen die zich absoluut met de internationale top kunnen meten. In 2 avonden gaan we Spanje rond en vooral ook heel veel mooie wijnen proeven. Uiteraard worden er enkele passende tapas geserveerd.
De wijncursus bestaat uit 5 avonden en is bedoeld voor diegenen die meer willen gaan genieten van wijn en zich zekerder willen voelen bij de aankoop van wijn. Tijdens de cursus zal men ontdekken dat wijn meer is dan alleen lekker of niet-lekker.
Onder het genot van een apéritiefwijn zal er eerst een algemene uitleg volgen over wijn-kaascombinaties. Daarna gaan we in de praktijk aan de slag met een diversiteit aan kazen en wijnen. U kunt dan zelf ontdekken hoe verrassend óf hoe fout bepaalde combinaties zijn. Een erg leerzame en leuke avond!!!
PROEF! is de dubbelzinnige naam van een wijnkennismakingsavond. Proeven van wijn en een voorproefje van een wijncursus. Kan ik verschillen in wijn proeven? Hoe kan ik de wijnwereld verder ontdekken? Hoe kies ik uit het overweldigende aanbod van wijnen? Hoe leer ik mijn eigen smaak kennen en beschrijven? Wat is een goede wijn en wat een slechte?
Vanwege de sterk toegenomen interesse in duurzame en biologisch(-dynamische) wijnen geeft Nederlands derde Master of Wine Job de Swart een presentatie over ‘Duurzaamheid in wijn’.
Onder het genot van een apéritiefwijn zal er eerst een algemene uitleg volgen over wijn-kaascombinaties. Daarna gaan we in de praktijk aan de slag met een diversiteit aan kazen en wijnen. U kunt dan zelf ontdekken hoe verrassend óf hoe fout bepaalde combinaties zijn. Een erg leerzame en leuke avond!!!